Muğla Merkez

Bakımlı ve modern

Türkiyenin en bakımlı kentlerin başında yer alır. Temizliği, yeşilliği, korunmuş mimarisi ve dokusu, düzeni ve şehircilik anlayışıyla alkışı hak ediyor. Bir iç kent olmasına rağmen lokasyon olarak Bodruma 1,5 saat, marmarise 1 saat, Akyakaya yarım saatlik mesafede. Dolayısıyla alternatifleri de çok. Esasında kendisi rakımından dolayı kocaman bir yayla olarak düşünülebilir. Sahil kentlerine göre daha serin kışları da daha sert. Peki Menteşe'de ne yapılır?

Muğla merkez gezilecek yerler listemize Kurşunlu Cami ile başlıyoruz. Kurşunlu Cami, 1493 yılında Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey’in talimatı üzerine yaptırılmış. Klasik Osmanlı mimarisine sahip Kurşunlu Cami eskiden medrese olarak da kullanılmış.Kurşunlu Cami’yi diğer camilerden ayıran en önemli farkı 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. 510 yıllık tarihe sahip ve Muğla merkezin sembolü olan bu camide Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Geçen Kurşunlu Caminin içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla yapılmış. Caminin içinde bulunan Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değer. 

Kurşunlu Cami’nin hemen yakınında bulunan Kültür Evi bizim Muğla merkezin en keyifli yerlerinden biri. Burada bulunan kafeyi Menteşe Belediyesi işletiyor ve fiyatlar oldukça uygun. Gözleme, çay ve portakal suyu favorilerimiz. 1999 yılında kamulaştırılan Kültür Evi’nin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. Önceden Şerefliler Ailesi’ ne ait olan yapı, hem Türk hem de Rum mimarisini bir arada yansıtan bir özelliğe sahip.

Kurşunlu Cami’ye oldukça yakın konumda olan Yağcılar Hanı zamanında kentin önemli bir ticaret merkeziymiş. Tarihi 1493 yılına dayanan Yağcılar Hanı eskiden yağhanelerin bulunduğu bir yerken günümüzde restore edilerek hem ticaret merkezi olarak hizmet veriyor hem de avlusundaki çınar ağacının gölgesinde bir dinlenme yeri olarak kullanılıyor. Bu çınar ağacının altında çay içmeyi unutmayın.

Yağcılar Hanı’nın karşısında bulunan ve ara sokaklardan oluşan Arasta Çarşısı ve onlarca dükkan Eski Muğla’nın kültürünü bire bir yansıtıyor. 6 asırlık bir tarihe sahip olan Arasta Çarşısı Muğlalıların alışveriş için uğrak noktası.Siz de burada alışveriş yapabilir ya da yemek molası verebilirsiniz. Muğla kültürünü hissetmek istiyorsanız Arasta sokaklarında muhakkak yürüyüş yapın.

Muğla gezilecek görülecek yerler listesinde en otantik mekanı Zahire Çarşısı diyebilirim. Restore edilmiş dükkanlarıyla ticaret burada hala canlı durumda. Ayrıca burada bulunan kafede oturup bu güzel havanın tadını çıkarabilirsiniz. Bu kafede kesinlikle kumda yapılan Türk kahvesini içmeyi ihmal etmeyin.

Muğla Müzesi 1994 yılında hizmete açılmış ve bölgede çıkan eserler bu müzede sergileniyor. Cumhuriyet Dönemi sonrasında bir süre cezaevi olarak da kullanılan Muğla Müzesi 4 kapalı teşhir, 1 açık teşhir alanı ile 5 bölümden oluşuyor.Muğla Müzesi’nin Bölümleri:

Muğla Müzesi’nin Bölümleri:
1-) Doğa Tarihi Bölümü
2-) Gladyatör Salonu
3-) Arkeoloji Salonu
4-) Etnografya Salonu
5-) Avlu (Açık Teşhir Alanı)

Doğa Tarihi Bölümünde, Muğla çevresinde 5-9 milyon yıl önce yaşamış hayvan türlerine ait kemikler ve bitki fosilleri sergileniyor. Gladyatör Salonunda gladyatörlere ait mezar stelleri sergileniyor. Arkeoloji bölümünde antik dönemde günlük hayatta kullanılan eşyalar varken, Etnografya Salonunda Cumhuriyet Döneminden günümüze gündelik yaşamda kullanılan giyim kuşam eserleri, dokuma ve marangozculukla ilgili araç ve gereçler sergileniyor.
 

 





BENZER İÇERİKLER